Een rugbyspeler met een bult op de schouder

  1. Homepage
  2. Een rugbyspeler met een bult op de schouder

Een rugbyspeler met een bult op de schouder

Een 40-jarige rugbyspeler presenteerde zich met pijnklachten van de rechter schouder. Deze waren ontstaan na een zijwaartse val. Bij lichamelijk onderzoek was er evidente asymmetrie van de schoudergordel te zien (figuur 1). De rechter clavicula stond omhoog, en kon bij manipulatie zowel in het horizontale als verticale vlak (pianotoets fenomeen) bewogen worden.

Figuur 1) Post-traumatische hoogstand van het rechter AC-gewricht.

Aanvullende röntgenopname liet een AC luxatie zien met forse hoogstand van de clavicula. Het letsel werd geclassificeerd als een Rockwood type-5. Gezien deze (hoge) classificatie en de actieve levensstijl werd besloten tot een operatieve stabilisatie. Lager geklasseerde AC-letsels kunnen veelal conservatief behandeld worden. In de literatuur zijn meer dan 150 verschillende technieken beschreven om het AC-gewricht te stabiliseren (oa met behulp van platen, pinnen, schroeven of hechtdraden), waarbij het AC-gewricht anatomisch of niet-anatomisch gereconstrueerd kan worden. In biomechanische studies en reviewartikelen bieden anatomische reconstructies de beste uitkomsten. Bij chronische klachten wordt aanbevolen om biologie (een graft) toe te voegen. De patiënt in deze casus onderging een anatomische reconstructie met een extensor hallucis longus allograft. Een postoperatieve röntgenfoto liet een goede reductie van het AC gewricht zien (figuur 2).

Figuur 2) Post-operatieve röntgenfoto met adequate reductie van het AC-gewricht.

Postoperatief mocht hij direct mobiliseren, maar de schouder de eerste 6 weken niet belasten. Binnen twee weken kon patiënt weer zijn werkzaamheden op kantoor hervatten en na 4 maanden werd gestart met rugby training.

 

Sjaak Kodde, orthopedische chirurg